Ο Αχλαδόκαμπος

Achladokampos View

Ο Αχλαδόκαμπος είναι χτισμένος κοντά στην αρχαία αργολική πόλη Υσιές και αποτελεί ένα ορεινό χωριό, το οποίο ανήκει στον Δήμο Άργους – Μυκηνών του Νομού Αργολίδας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού και συγκεκριμένα επί των νότιων πλαγιών του όρους Αρτεμίσιο και είναι χτισμένος σε μέσο υψόμετρο 479 μέτρων.

Αχλαδόκαμπος

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και οι επισκέπτες θαυμάζουν τα περιποιημένα σπίτια με τις στέγες με τα κεραμίδια.

Στο χωριό θα βρείτε καφενεία με έντονο άρωμα από το παρελθόν, αφού είναι και παντοπωλεία, ταβέρνες, ζαχαροπλαστείο και πρατήριο άρτου.

Αχλαδόκαμπος

Έχει ενδιαφέρον: Στο χωριό θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, που χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και στην πλαγιά Χτενιά, είναι χτισμένος ο ναός της Αγίας Τριάδας.

DCIM100MEDIADJI_0035.JPG

Στην περιοχή βρίσκεται η αρχαία Πολίχνη Υσιαί και Κεχρεαί, αλλά και το φρούριο Μουχλί.

 

Η Ονομασία

Η μεγαλύτερη άγρια αχλαδιά στο κέντρο του κάμπου

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες παραδόσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ερασιτεχνικές προσπάθειες πολλών, ιδίως ξένων, για την καλύτερη ετυμολογία του ονόματος του χωριού, που δόθηκαν μετά την επικράτηση του ονόματος Αχλαδόκαμπος.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το χωριό ονομάστηκε Αχλαδόκαμπος από το σχήμα του κάμπου, που μοιάζει με αχλάδι, ή από τις πολλές αχλαδιές που υπήρχαν στον κάμπο, όπως μαρτυρούν και οι πολλές γκορτσιές μέχρι σήμερα, ή ακόμη από μία μεγάλη αχλαδιά, που υπήρχε στη μέση του κάμπου. Άλλοι λένε ότι κάποτε κάποιος Τούρκος πασάς, καθώς αγνάντευε από ψηλά τον κάμπο, τον θαύμασε και είπε: «Αχ! Λαδόκαμπος που είναι αυτό το μέρος». Τέλος άλλοι υποστηρίζουν, ότι όταν καίγονταν οι ελιές από τους Τούρκους, φώναζαν οι γυναίκες του χωριού: «Αχ! Λαδόκαμπος που καίγεται».

Καμία όμως από τις αστείες αυτές εκδοχές δεν ευσταθεί, διότι το όνομα Αχλαδόκαμπος προέρχεται από δύο λέξεις: από τη λέξη άκλαδος και τη λέξη κάμπος, τις οποίες συναντάμε σε ενετικούς τοπογραφικούς χάρτες των χρόνων της δεύτερης ενετικής περιόδου, ως Achlado Campos (1715 κ.ε.), και ακόμη σε δύο οδοιπορικά ημερολόγια, του Γάλλου Βενιαμίν Μπρουέ και του Ρουμάνου Κωνσταντίνου Διοικητή, του έτους 1715.

Στη γαλλική μετάφραση του ρουμανικού κειμένου οι λέξεις αποδίδονται με τη φράση Clairiere Kampos, που σημαίνει ανοιχτός κάμπος, άδεντρη έκταση, τόπος χωρίς κλαδί, και έτσι επαληθεύει και η άποψη του Θουκυδίδη, ότι η πολύνεκρη μάχη των Αργιτών και των Σπαρτιατών, που έγινε στην κοιλάδα των Υσιών, δηλαδή το σημερινό κάμπο, κατά το έτος το 669 ή 668 π.Χ., διεξήχθη «επί αναπεπταμένου πεδίου», δηλαδή σε άδεντρη περιοχή.

Έτσι, κατά τα φαινόμενα, ονομάστηκε πρώτα ο κάμπος άκλαδος κάμπος, επειδή δεν υπήρχαν δέντρα ή άλλα σημάδια, να προσδιορίζουν τον τόπο, για να υποβοηθείται ο διακινούμενος ενετικός στρατός και γενικά οι πεζοπόροι, μέσα από τις πολλές διαβάσεις του Αχλαδοκάμπου και ύστερα το όνομα άκλαδος κάμπος μετασχηματίστηκε σε «Αχλαδόκαμπος», ονοματίζοντας έτσι το χωριό, ενώ οι κάτοικοι ονομάστηκαν Αχλαδοκαμπίτες.

 

Η διαδρομή

Call Now ButtonCall us: +302751081300